Pilihan Kami

10 Permainan Pilihan Kami Untuk Platform PS3

Staff Astro
Diolah oleh Staff Astro

Apabila ia dilancarkan pada tahun 2006, PS3 tidak terlalu menarik. Mahal dan besar, sukar bagi pengeluar permainan untuk bekerja dengan mesin yang dikeluarkan oleh Sony ini kerana Sony meletakkan tanda aras yang tinggi untuk setiap permainan yang dihasilkan.

Walaupun dengan reputasi yang agak buruk untuk PS3, Sony berjaya mengatasi masalah tersebut dan terus berkembang dan menjadikan PlayStation3 sebagai kenangan terindah bagi pemain konsol ini.

Kebanyakan kenangan ini adalah disebabkan oleh beberapa permainan yang hebat yang pernah dihasilkan untuk sistem ini , sama ada eksklusif atau tidak eksklusif. 

Dan ketika kita sedang berseronok dalam zaman kegemilangan PS4,perlu diingat masih ada orang lain yang masih berminat dan bermain dengan platform PS3 ini.

Oleh itu, kami senaraikan permainan yang terbaik bagi anda yang masih menggunakan PS3 dirumah.

1 – Yakuza 3

Siri francais ini diteruskan dengan pengembaraan Kazuma Kiryu dari Yakuza dan Yakuza 2. Permainan ini berlaku di daerah Kamurocho dan satu lokasi serba baru yang dikenali sebagai Ryukyu.

Berbeza dengan episod yang lepas cerita ini tidak ditulis oleh Hase Seishu tetapi oleh Masayoshi Yokoyama. Yakuza 3 mengambil masa menceritakan tentang suasana di sebalik dua kota batu Tokyo dan Osaka. Kazuma Kiryu dihantar ke Kepulauan Ryukyu, Okinawa, di mana di sana beliau menubuhkan Sunshine Orphanage, beliau juga mengambil anak angkat yang bernama Haruka Sawamura yang mengiringi beliau sepanjang permainan ini.

2 – Metro: Last Light

Metro: Last Light mengambil tempat setahun selepas peristiwa Metro 2033 di mana serangan peluru berpandu Artyom telah menghancurkan Dark Ones iaitu seekor makhluk misteri yang mengancam mangsa perang hidup nuklear di Metro Moscow.

Rangers, pasukan pengaman neutral yang beroperasi di dunia ini, telah menawan kemudahan tentera D6 Artyom semasa peperangan pertama. Ini adalah bunker yang digunakan sebelum perang yang pertama, bunker ini tidak diterokai sepenuhnya.

Artyom, kini merupakan seorang Ranger. Masih tidak pasti samada membunuh Dark Ones adalah keputusan yang betul. Khabar angin mengenai penemuan D6, dan kekayaan yang besar, telah merebak di sekitar Metro.

3 – God of War 3

Sambungan selepas God of War II, Kratos, Gaia, dan Titans mendaki Mount Olympus untuk memusnahkan Gods Olympian.

Poseidon melancarkan serangan balas terhadap Titans tetapi dibunuh oleh Kratos dan Gaia

Kematian Gaia menyebabkan lautan mula membanjiri dunia. Setelah mencapai puncak Olympus, mereka cuba untuk menyerang Zeus, tetapi dia telah mengalahkan mereka membuang mereka dari gunung.

Gaia pula berpaut kepada gunung dan enggan untuk menyelamatkan Kratos. Sangat menarik.

4 – Darksiders 2

Darksiders II adalah merupakan sambungan dengan permainan sebelumnya.

Permainan ini mengisahkan The Four Horsemen (War, Strife, Fury and Death) yang merupakan Nephilim yang terakhir, bergabung tenaga untuk mengalahkan malaikat dan syaitan yang melancarkan perang ke atas penciptaan.

Untuk mengekalkan keseimbangan alam semesta, the Four Horsemen ini menerima kuasa luar biasa dari Majlis Charred untuk menentang Nefilim yang lain.

5 – inFamous 2

Cole (Eric Ladin) dan rakannya Zeke (Caleb Moody) bertemu dengan ejen NSA Lucy Kuo (Dawn Olivieri), yang memberitahu mereka bahawa Dr Sebastian Wolfe (Michael Ensign), orang yang bertanggungjawab mewujudkan Ray Sphere yang memberikan Cole kuasa, telah membuat versi yang lebih kuat.

Cole cuba untuk melawan raksasa baru, tetapi walaupun menggunakan serangan yang paling berkuasa membuktikan ianya tetap sia-sia.

Kumpulan itu kemudiannya terpaksa melarikan diri kerana Empire City sepenuhnya ditumpaskan.

6 – Ultimate Marvel vs Capcom 3

Dalam Ultimate Marvel vs Capcom 3, pemain akan memilih sepasukan tiga watak untuk melibatkan diri dalam pertempuran dan cuba untuk mengalahkan lawan mereka.

Permainan ini menggunakan mekanik permainan sebahagian besar lebih kurang sama dengan yang asal.

7 – Far Cry 3

Jason Brody bercuti dengan rakan-rakan di Kepulauan Rook untuk meraikan adiknya Riley yang telah mendapat lesen juruterbang.

Walaubagaimanapun, dalam aktiviti terjun udara, mereka telah mendarat di sebuah pulau yang dipenuhi lanun dan diculik oleh ketua lanun yang bernama Vaas, yang merancang untuk memeras wang tebusan daripada ibu bapa mereka, dan kemudian menjual mereka ke dalam perhambaan.

Jason mempunyai satu misi di mana beliau perlu menyelamatkan rakan-rakan tawanan beliau Keith, Oliver dan Liza iaitu teman wanita pada masa yang sama membantu masyarakat tempatan mengambil semula pulau mereka.

8 – Resistance 3

Pada tahun 1953, tidak lama selepas kematian Lt. Nathan Hale, Koperal Joseph Capelli, ahli Sentinels, dilepaskan dari penjara kerana membunuh.

Empat tahun kemudian, Capelli, kini berkahwin dengan seorang wanita yang bernama Susan Farley, hidup dengan masyarakat di Haven, Oklahoma.

Kmpulan penentang manusia di seluruh dunia bergerak untuk menghapuskan musuh dan mula membina semula negara mereka.

Sementara itu Capelli, cuba mencari jalan untuk bersatu semula dengan isteri dan anaknya.

9 – Fallout 3

Fallout 3 berlaku pada tahun 2277, sebahagian besar daripada bandar Washington telah hancur. Latar belakang permainan ini termasuk banyak mercu tanda sebenar seperti Rumah Putih, Jefferson dan Lincoln Memorial, Perkuburan Nasional Arlington dan Monumen Washington

Permainan ini harus melalui banyak kawasan yang berbahaya termasuk satu jalan yang dikelilingi bom yang tidak meletup, banyak zon pedalaman terputus oleh runtuhan jalan raya, bermakna akses hanya boleh dicapai dengan menggunakan bekas terowong metro bawah tanah.

10 – Dishonored

Dishonored berlaku di bandar perindustrian Dunwall, di mana teknologi dan kuasa-kuasa magis wujud bersama-sama.

Reka bentuk di bandar ini dimodelkan di London dan Edinburgh antara tahun 1800-an dan awal 1900-an. Ibu negara Dunwall, diperintah oleh rejim yang menindas dan berkuasa sepenuhnya.

Selepas ahli sains mendapati bahawa minyak ikan paus boleh digunakan sebagai bahan api, kerajaan telah menggunakan minyak ini untuk membangunkan senjata yang hebat.

Bandar ini kemudiannya ditimpa virus yang disebarkan oleh tikus, yang telah membunuh golongan miskin dan mengasingkan orang kaya.

Apa terjadi seterusnya apabila Weepers mula membuat kacau bilau di bandar ini? Anda dah main, anda beritahu kami.

Kesimpulan

Ini adalah antara pilihan kami. Terlalu banyak untuk dinamakan seperti Read Dead Redemption, Battlefield 3, Call of Duty Modern Warfare 2, Heavy Rain dan banyak lagi.  Sudah tentu anda juga pasti mempunyai pilihan anda sendiri.

Jika anda ada sebarang pandangan jangan lupa untuk kongsikan di bahagian komen atau di Facebook , Twitter ataupun Instagram kami.

LIKE dan SHARE Facebook Konsol.My jika anda menyukai info terkini tentang permainan video di Malaysia.