Pilihan Kami Ulasan

Tujuh Permainan Dengan Pengakhiran Tidak Terduga Dan Kontroversi

Staff Astro
Diolah oleh Staff Astro

Biasanya pengakhiran sesebuah permainan dikelompokkan menjadi dua kelompok, pengakhiran gembira dan pengakhiran yang sedih. Kami pasti pembaca-pembaca sekalian tahu apa maknanya. Tetapi untuk sesebuah permainan, selain daripada memasukkan elemen humor dengan dialog lucu dan spontan, aksi yang sarat dengan adegan tembak menembak, serta dimasukkan dengan sedikit elemen drama, jalan cerita di dalam permainan juga memerlukan cerita pengakhiran yang baik bagi menjadikan permainan itu epik.

Epilog permainan ini sepatutnya menawarkan penutupan yang bagus, namun penulis skrip permainan lebih suka meletakkan ‘twist-plot‘ pada pengakhiran permainan. Maka, kami persembahkan beberapa pengakhiran permainan yang terkenal dengan kontroversi.

1 – Castlevania: Legacy of Darkness

Isu : Si watak jahat Dracula memenangi konflik

Mengisahkan tentang Cornell sebagai watak utama. Cornell perlu menyelesaikan misi yang diberikan untuk menyelamatkan kakaknya. Ada watak yang terpaksa dikorbankan untuk membangkitkan si jahat Dracula.

Semasa Cornell melawan Dracula dia perlu mengeluarkan kuasa binatang yang terpendam yang ada di dalam dirinya. Tetapi gagal untuk mengalahkan Dracula.

2 – Transformers: Fall of Cyberton

Isu : Bumblebee berkorban nyawa demi Optimus Prime. Namun Optimus Prime menghilangkan diri selepas itu

Perkara yang bermula dengan baik untuk kedua-dua Autobots dan Decepticons dalam Transformers: War for Cyberton. Semasa pengakhiran, Cybertron dijangkiti Megatron, iaitu satu planet kepada semua transformer, dengan Dark Energon merosakkan semua kehidupan semasa dalam proses.

Optimus Prime serta Autobots cuba untuk menyelamatkan daripada Cyberton terus musnah, namun hal-hal yang lebih buruk lagi terjadi selepas itu.

Apa yang berlaku kepada wira dan orang jahat? Anak kapal Optimus Prime belayar keluar ke angkasa lepas, dengan harapan untuk mencari rumah baru kerana Cybertron kini sama sekali tidak boleh diduduki.

Selepas itu anak kapal Megatron mengejar untuk membunuh mereka kerana mereka tetap tidak berpuas hati walaupun mereka sebenarnya membuat planet Cybertron tidak boleh diduduki. Selanjutnya, terdapat pergaduhan antara 2 watak utama iaitu Optimus dan Megatron.

Bumblebee membuat keputusan untuk berkorban diri demi menyelamatkan kapal angkasa mereka, lalu membuatkan Optimus dan Megatron berlawan dalam portal dan penghujung permainan ini kedua watak utama terperangkap dalam portal tanpa ada kesimpulan.

3 – Diablo (kesemua siri)

Isu : Siri permainan yang memeningkan kepala

Blizzard memang suka membuat pemain berasa seperti pemain telah menang, walaupun sebenarnya tidak. Siri Diablo keseluruhan mungkin contoh terbaik untuk penjahat memenangi perang secara keseluruhan, manakala pihak yang baik sekadar mencuri kemenangan.

Dalam Diablo asal, sebagai contoh, watak hero mengorbankan dirinya untuk memerangkap Diablo dalam soulstone selama-lamanya untuk menghentikannya daripada berkuasa di dunia.

Walau bagaimanapun, Diablo 2 mendedahkan bahawa ini adalah satu langkah yang sia-sia. Perkara ini berulang juga bahawa seolah-olah pihak jahat mencapai kemenangan dalam Diablo 2 juga.

Hero mengalahkan Diablo di dalam neraka, dan memusnahkan soulstones milik Diablo dan Mephisto. Walau bagaimanapun, dalam epilog Marius memberikan soulstone Baal kembali.

Perkara yang sama juga masih berulang untuk Diablo 3  dimana pihak jahat masih tidak dapat dikalahkan. Hurmm siapa jahat sebenarnya ni.

4 – Red Dead Redemption

Isu : Musuh terakhir sepatutnya dihapuskan oleh John Marston

Anda bermain sebagai John Marston, bekas penjenayah yang isterinya dan anak diculik oleh ejen-ejen persekutuan. Untuk mendapatkan mereka kembali, anda ditugaskan untuk memburu ejen-ejen ini.

Selepas melakukan bahagiannya untuk memerangi jenayah, anda akhirnya bersatu semula dengan keluarga anda. Tetapi permainan ini tidak berakhir.

Anda memulakan hidup baru di rumah ladang, melakukan beberapa misi-misi kecil. Kemudian pada satu hari tentera datang ke rumah anda, berlaku peperangan menggunakan senjata api antara tentera dan anda.

Kerajaan sebenarnya tidak menunaikan janji untuk melepaskan John Marston. Pada pengakhiran, anda menyuruh isteri dan anak anda tunggu di dalam rumah untuk keselamatan, kemudian anda beralih menghadapi ancaman.

Akhirnya John Marston mati, selepas menerima hujanan peluru dari tentera. Epilog permainan ini sepatutnya menawarkan penutupan yang epik, namun pembikin lebih suka meletakkan ‘twist-plot’ pada pengakhiran permainan ini.

5 – Infamous

Isu : Cole = Kessler = Cole, kenapa Cole membunuh Trish?

Dalam Infamous, anda bermain Cole sebagai seorang superhero berkuasa elektrik. Musuh anda adalah Kessler, seorang bos yang menguasai sebahagian besar bandar dan anda perlu mencari siapa yang bertanggungjawab atas kematian rakan Trish.

Tidak kira sama ada anda memilih untuk bermain sebagai Cole yang baik atau lelaki yang tidak baik (good or bad Cole), anda akhirnya menentang Kessler pada akhirnya.

Sebaik sahaja anda mengalahkan Kessler, anda mengetahui bahawa dia sebenarnya anda dari masa depan. Kessler mengembara kembali ke masa kini untuk menjadikan anda sebagai askar yang hebat dan mampu menerima ancaman lebih besar dimana pada masa akan datang.

Membunuh Trish adalah sebahagian daripada rancangan itu, kerana dalam garis masa dia akhirnya berkahwin dengan Trish. Walaupun Kessler bermaksud baik, dan dia merupakan penjahat dalam permainan ini tetapi dia berjaya dalam membuat pelan sehingga kita pening.

6 – Halo: Reach

Isu : Melawan atau tidak, anda tetap akan kalah dengan Covenant

Jika anda biasa dengan siri Halo, maka anda tahu akan ke bahawa ada satu siri ini akan berakhir dengan teruk. Halo: Reach adalah prequel kepada seluruh siri ini, yang menggambarkan peristiwa-peristiwa yang berlaku sebelum bermulanya Halo 2001 seperti Combat Evolved.

Apa pasukan anda perlu lakukan pada penghujung Reach adalah untuk melancarkan UNSC Pillar of Autumn. Sebaik sahaja anda berjaya, anda akan ketinggalan jauh  untuk mengatasi musuh-musuh Covenant.

Tidak kira apa yang anda lakukan, anda akan kalah dalam pertempuran itu, anda kehilangan kehidupan anda, dan manusia akan kehilangan planet mereka.

7 – The Last of Us

Isu : Hoi Joel, tak baik engkau menipu!

Jika anda pernah bermain dengan TLOU, anda mungkin ingat apa yang berlaku – Joel dan Ellie mengembara ke ibu pejabat Firefly di Salt Lake City, dengan tujuan mengekstrak vaksin daripada badan Ellie.

Dengan keadaan Ellie tidak sedarkan diri, Joel memutuskan bahawa kaedah ini tidak boleh diterima. Selepas membunuh salah seorang doktor (kami membunuh kesemua) yang  tidak bersalah, dia juga telah membunuh pemimpin Firefly iaitu Marlene dan melarikan diri dengan Ellie.

Ellie kemudian terjaga selepas Joel memandu jauh dan terjaga dan bertanya apa yang berlaku. Daripada bercakap benar, Joel berbohong, dan mengatakan Fireflies telah melakukan cara yang sama terhadap ramai lagi orang lain yang imun terhadap jangkitan, dan mereka masih belum mampu untuk menghasilkan penawar.

Rumusan

Pengakhiran atau penutup sesebuah cerita di dalam permainan merupakan salah satu elemen paling penting dalam kejayaan sesebuah permainan. Ini bagi memastikan setiap permainan dapat meninggalkan kesan di dalam hati setiap orang pemain.

Setujukah anda dengan kami tentang isu pengakhiran ini atau anda ada pendapat yang sebaliknya?

Ada apa-apa maklumat yang kami terlepas? Kongsikan pendapat anda di Facebook Twitter ataupun Instagram kami.

LIKE dan SHARE Facebook Konsol.My jika anda menyukai info terkini tentang permainan video di Malaysia.