Tips

Antara Permainan Multiplayer (Co-op) Terbaik Pilihan Kami

Staff Astro
Diolah oleh Staff Astro

Permainan secara multiplayer memang menyeronokkan apabila anda dapat berlawan dengan rakan-rakan anda sambil mengejek atau membuli mereka.

Kami telah memilih 9 tajuk permainan yang menjadi pilihan sekiranya anda bercadang untuk bermain secara multiplayer untuk dengan rakan-rakan anda, atau untuk hiburan seisi keluarga terutamanya.

1 – Resident Evil 5
Platform : PS4 and Xbox One

Bilangan multiplayer : 2 secara coop

Resident Evil 5, yang dikenali di Jepun sebagai Biohazard 5, adalah penembak permainan video yang dibangunkan dan diterbitkan oleh Capcom.

Resident Evil 5 telah dikeluarkan untuk PlayStation 3 dan Xbox 360 konsol pada Mac 2009 dan untuk Microsoft Windows pada September tahun itu.

Plot permainan menceritakan syarikat Bioterrorism Security Assessment Alliance (BSAA) telah menggunakan agen Bioterorisme Keselamatan Chris Redfield dan Sheva Alomar untuk membendung ancaman pengganas di Kijuju, sebuah kawasan fiksyen Afrika.

Permainan Resident Evil 5 direka khas untuk dua pemain secara multiplayer. Ia juga telah dianggap sebagai permainan pertama dalam siri utama dari genre survival seram, dengan pengkritik berkata ia mempunyai lebih banyak persamaan dengan permainan aksi lain.

Motion capture telah digunakan untuk memotong babak permainan, dan ia adalah permainan video pertama yang menggunakan sistem kamera maya.

Resident Evil 5 dikeluarkan semula untuk PlayStation 4 dan Xbox One pada Jun 2016. Sehingga September 2016 ia telah menjual lebih 7.1 juta unit, menjadikannya permainan paling laris untuk francais permainan dan juga permainan paling laris sepanjang zaman Capcom.

Tahukah anda, Resident Evil 5 telah dikritik kerana masalah dengan kawalan. Permainan ini juga menerima aduan tentang perkauman, walaupun siasatan oleh Lembaga Filem British mendapati aduan tersebut adalah tidak berasas.

2 – Uncharted 4
Platform : PS4

Bilangan multiplayer : 8 

Permainan ini merupaka video aksi-pengembaraan yang dibangunkan oleh Naughty Dog dan diterbitkan oleh Sony Computer Entertainment untuk konsol PlayStation 4 .

Permainan ini telah dikeluarkan di seluruh dunia pada 10 Mei 2016. Sebagai kesudahan kepada Uncharted 3: Drake’s Deception:, ia adalah kesimpulan kepada siri Uncharted dibintangi Nathan Drake, dan perlawanan terakhir dalam francais yang akan dibangunkan oleh Naughty Dog.

Beberapa tahun selepas peristiwa Uncharted 3: Drake Deception, A Thief End berikut siri protagonis Nathan Drake, yang bersara dari memburu kekayaan. Dia berjumpa dengan abang beliau Sam dan rakan lama Sully untuk mencari petunjuk ke lokasi Captain Henry Avery’s long-lost treasure untuk menyelamatkan adiknya.

Setelah dikeluarkan, Uncharted 4: End A Thief ini telah diiktiraf secara meluas oleh penerbitan permainan video, dengan pengkritik memuji permainan untuk mekanik permainan diperbaiki dari siri entri terdahulu, kedalaman emosi, reka bentuk visual dan permainan multiplayer.

Pengkritik juga mendapati permainan ini menjadi satu kesimpulan yang memuaskan kepada siri Uncharted. Ia memenangi banyak anugerah akhir tahun, termasuk Permainan Terbaik dan anugerah aksi-pengembaraan terbaik dari beberapa penerbit permainan.

Dengan kejayaan komersial, permainan menjual lebih 2.7 juta salinan dalam minggu pertama pelepasan, dan menjadi entri yang paling cepat laris dalam siri ini.

3 – Lara Croft and the Temple of Osiris
Platform : PS4 and Xbox One

Bilangan multiplayer : 4 secara coop

Lara Croft and the Temple of Osiris adalah permainan aksi-pengembaraan yang dibangunkan oleh Crystal Dynamics dan diterbitkan oleh Square Enix untuk Microsoft Windows, PlayStation 4 dan Xbox One.

Lara Croft and the Temple of Osiris adalah permainan yang boleh dimainkan 4 pemain secara coop. Pemain boleh bermain salah satu daripada empat karakter, Lara Croft, Carter, Isis dan Horus.

Permainan ini telah dikeluarkan sebagai sebahagian daripada PlayStation Plus yang menawarkan permainan percuma pada bulan Ogos 2015. Seronoknya siapa yang melanggan PS Plus.

4 – Call of Duty: Black Ops 3 (Nazi Zombies)
Platform : Xbox One and PS4.

Bilangan multiplayer : 4 secara coop

Call of Duty: Black Ops adalah permainan video bergenrekan penembak, yang dibangunkan oleh Treyarch dan diterbitkan oleh Activision.

Ia telah dikeluarkan di seluruh dunia pada 9 November 2010 untuk Microsoft Windows, PlayStation 3, Xbox 360, dan konsol Wii, dengan versi berasingan untuk Nintendo DS yang dibangunkan oleh n-Space.

Diumumkan pada 30 April, 2010, permainan ini adalah ansuran ketujuh siri Call of Duty. Ia juga adalah yang pertama ditetapkan dalam Perang Dingin,dalam siri ketiga ini yang akan dibangunkan oleh Treyarch, dan kesudahan yang baik untuk Call of Duty:. World at War

Dalam masa 24 jam akan dijual, permainan ini telah menjual lebih 5.6 juta salinan, 4.2 juta di Amerika Syarikat dan 1.4 juta di UK, memecahkan rekod yang dipegang sebelumnya Modern Warfare 2 dengan 2.3 juta salinan.

Selepas enam minggu dikeluarkan, Activision melaporkan bahawa Black OPS telah melebihi $ 1 bilion penjualannya. Pada 3 Ogos 2011, Activision mengesahkan bahawa permainan ini telah menjual lebih 25 juta salinan di seluruh dunia, menjadikannya salah satu permainan yang paling laris sepanjang masa di Amerika Syarikat, UK dan Eropah.

5 – Far Cry 4
Platform : PS4 and Xbox One

Bilangan multiplayer : 2 secara coop

Far Cry 4 adalah permainan aksi-pengembaraan dunia. Dibangunkan oleh Ubisoft Montreal dan diterbitkan oleh Ubisoft untuk PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One, dan Microsoft Windows.

Ia adalah pengganti kepada permainan 2012 video Far Cry 3, dan ansuran utama keempat dalam siri Far Cry. Permainan ini telah dikeluarkan pada 18 November 2014.

Permainan berlaku dalam Kyrat, sebuah negara Himalaya fiksyen yang kebanyakannya terdiri daripada gunung dan hutan, sistem air yang luas, dan kampung-kampung.

Kisah utama berikut tentang anak muda Ajay Ghale kaum Kyrati-Amerika, kerana beliau terperangkap dalam perang saudara yang melibatkan Tentera Diraja Kyrat, dikawal oleh raja zalim Pagan Min dan gerakan pemberontak dipanggil Golden Path.

Gameplay memberi tumpuan kepada pertempuran dan perlombongan ; sambil menyelesaikan misi sampingan, dan mod multiplayer kompetitif simetri yang telah dibangunkan oleh Red Storm Entertainment.

Far Cry 4 telah bertemu dengan penerimaan kritikal kebanyakannya positif sebaik sahaja dikeluarkan. Pengkritik memuji reka bentuk dunia terbuka, visual, soundtrack, dan watak-watak, terutamanya antagonis Pagan Min.

6 – Monster Hunter Generations
Platform : Nintendo 3DS

Bilangan multiplayer : 4 

Monster Hunter Generations mepunyai peranan-bermain permainan video aksi yang dibangunkan dan diterbitkan oleh Capcom untuk Nintendo 3ds.

Seperti tajuk lain dalam siri Monster Hunter, pemain menjalankan pencarian yang melibatkan memburu makhluk berbahaya.

Penambahan utama dalam ansuran ini termasuk serangan khas, gaya pertempuran baru, dan keupayaan untuk bermain sebagai Felynes, yang secara tradisinya hanya muncul sebagai seorang sahabat kepada pemain.

Versi yang lebih meluas permainan, Monster Hunter XX telah diumumkan pada bulan Oktober 2016. Ia akan dikeluarkan di Jepun pada Mac 2017.

7 – Tom Clancy’s The Division
Platform : Xbox One and PS4.

Bilangan multiplayer : 2 secara coop

Tom Clancy’s The Division pemainan video penembak yang dibangunkan oleh Ubisoft Massive dan diterbitkan oleh Ubisoft, dengan bantuan daripada Red Storm Entertainment, untuk Microsoft Windows, PlayStation 4 dan Xbox One.

Ia telah diumumkan semasa sidang akhbar E3 2013 Ubisoft, dan telah dikeluarkan di seluruh dunia pada 8 Mac 2016.

Permainan ini menerima ulasan positif, dan merupakan satu kejayaan komersial, dengan Ubisoft menyatakan bahawa permainan ini memecahkan rekod syarikat untuk jumlah tertinggi jualan hari pertama.

Tambahan pula, satu minggu selepas dibebaskan permainan, Ubisoft menyatakan bahawa Bahagian ini adalah permainan paling laris disyarikatnya, dan pelancaran minggu pertama terbesar dalam industri untuk francais permainan baru, yang menghasilkan amaun anggaran $ 330,000,000 di peringkat global.

8 – Left 4 Dead 2
Platform : Xbox One

Bilangan multiplayer : 4 secara coop

Ditetapkan semasa selepas wabak dahsyat, Left 4 Dead 2 memberi tumpuan kepada empat Survivors baru, menentang gerombolan zombi, yang dikenali sebagai dijangkiti, yang membangun psikosis teruk dan bertindak sangat agresif.

The Survivors mesti berjuang cara mereka melalui lima kempen, berselang dengan kediaman yang selamat yang bertindak sebagai pusat pemeriksaan, dengan matlamat untuk melarikan diri di malapetaka setiap kempen.

9 – Destiny
Platform : Xbox One and PS4

Bilangan multiplayer : 5

Destiny adalah permainan video penembak, dibangunkan oleh Bungie dan diterbitkan oleh Activision. Ia telah dikeluarkan di seluruh dunia pada 9 September 2014, untuk PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, dan Xbox Satu konsol.

Aktiviti-aktiviti di Destiny dibahagikan di kalangan pemain berlawan dengan persekitaran (PvE) dan pemain lawan jenis pemain (PvP). PvP menampilkan mod berdasarkan objektif, dan juga mod permainan tradisional iaitu deathmatch.

Pemain mengambil peranan seorang Guardian, pelindung bandar yang terselamat dan terakhir diBumi kerana mereka menggunakan kuasa yang dipanggil cahaya untuk melindungi City dari bangsa asing yang berbeza.

Penjaga ditugaskan untuk menghidupkan kembali makhluk dewa dipanggil Traveler, manakala berangkat ke planet yang berbeza untuk menyiasat dan memusnahkan ancaman asing sebelum manusia benar-benar dihapuskan.

Apabila dikeluarkan, . Pada hari pertama, ia menjual lebih AS $ 500 juta di runcit, menjadikannya pelancaran francais baru yang terbesar sepanjang masa. ia menerima Anugerah BAFTA untuk BAFTA Award for Best Game at the 2014 British Academy Video Games Awards.

 Like Facebook Konsol.My untuk mendapatkan info terkini tentang permainan video tanah air.