Ulasan

Antara Runut Bunyi Permainan Pilihan Kami

Staff Astro
Diolah oleh Staff Astro

Suasana muzik adalah penting untuk membezakan setiap peringkat atau cabaran yang berbeza-beza bergantung kepada jalan cerita.

Runut bunyi penting untuk membangkitkan semangat pemain, atau samada bagi mencipta kegerunan dan aksi-aksi mendebarkan kepada pemain.

Mari cuba dengar lagu apa yang paling popular pada runut bunyi permainan sepanjang sejarah permainan konsol.

1. Silent Hill 3 – You’re Not Here

Lagu “You’re Not here” telah dimasukkan ke dalam permainan PS2 of Dance Dance Revolution Extreme, dan juga termasuk dalam pakej media Silent Hill Experience UMD.

Runut bunyi permainan ini merupakan yang pertama menggunakan vokal yang jelas.

Kebanyakan lagu dinyanyikan dilakukan oleh Mary Elizabeth McGlynn (Melissa Williamson)

2. Final Fantasy VIII – Eyes On Me

Komposer tetap Nobuo Uematsu menulis soundtrack untuk Final Fantasy VIII yang telah menghasilkan runut bunyi dengan dua buah lagu: “Liberi Fatali” dan “Eyes On Me”

Sebuah lagu pop sebagai tema utama permainan, yang dilakukan oleh penyanyi Cina Faye Wong.

Eyes on Me dirakam dengan orkestra Hong Kong. Lagu ini dikeluarkan sebagai single CD di Jepun dan dijual lebih 400,000 salinan,  menetapkan rekod untuk jualan tertinggi permainan video cakera muzik pernah dikeluarkan di negara itu pada masa itu.

Liberi Fatali telah dimainkan semasa Sukan Olimpik 2004 di Athens semasa acara renang berirama wanita.

3. Journey – I Was Born For This

Muzik dalam Journey terdiri dan dirancang oleh Austin Wintory, yang sebelum ini bekerja dengan Thatgamecompany pada soundtrack untuk Flow.

Wintory bekerja rapat dalam soundtrack dengan pereka bunyi Steve Johnson, dan juga pasukan pengaturcaraan, jadi muzik dinamik akan mengikat kepada kedua-dua tindakan pemain dan kesan bunyi yang disebabkan oleh objek permainan berdekatan.

Wintory menggambarkan muzik sebagai seperti concerto selo terbesar di mana anda adalah pemain solo dan semua lain instrumen lain mewakili dunia di sekeliling anda.

Lagu ini dikeluarkan sebagai album pada 10 April di iTunes dan Rangkaian PlayStation. Ia mempunyai suara Lisbeth Scott untuk trek terakhir, “I Was Born for This”.

Tahukah anda, selepas dilancarkan, runut bunyi ini menduduki 10 tempat teratas carta iTunes Soundtrack di lebih daripada 20 buah negara.

Ia juga mencapai No. 116 dalam Billboard carta jualan, dengan lebih daripada 4000 unit yang dijual pada minggu pertama selepas dikeluarkan.

Lagu ini dikeluarkan sebagai album fizikal oleh Sumthing Else Music Works pada 9 Oktober 2012 termasuk variasi pada tema daripada Journey and Flow.

4. Unravel – Berry Mire

 

5. Furi –  6:24

 

6. Dark Souls III – Abyss Watchers


7. No Man’s Sky – Supermoon

Like Facebook Konsol.My untuk mendapatkan info terkini tentang permainan video tanah air.

Bonus

Selain daripada runut bunyi daripada permainan di konsol, kami sajikan anda runut bunyi yang sudah kami sukai sejak pertama kali kami mendengarnya. For Mother Russia!