Ulasan

Filem Yang Diadaptasi Dari Permainan Video

Staff Astro
Diolah oleh Staff Astro

Sebenarnya ada lebih dari 60 tajuk permainan yang diadaptasi kepada filem, diantaranya Angry Birds, Warcraft, Street Fighter, Final Fantasy, Doom, Need For Speed dan banyak lagi.

Namun kami membuat keputusan untuk mengulas hanya beberapa filem adaptasi permainan agar artikel ini tidaklah melampau panjangnya.

1 –  Ace Attorney (2012)

Ace Attorney adalah drama mahkamah Jepun dan filem komedi arahan Takashi Miike dan berdasarkan permainan video Capcom Phoenix Wright : Ace Attorney,  dibintang oleh Hiroki Narimiya, Mirei Kiritani dan Takumi Saito.

Tayangan Perdana dibuat di Festival Filem Antarabangsa Rotterdam pada 1 Februari 2012 dan telah ditayangkan di pawagam Jepun pada 11 Februari 2012.

Miike telah menyatakan terdapat rancangan untuk keluaran antarabangsa dengan kedua-dua dubbing dan sari kata boleh didapati untuk setiap kawasan tertentu.

2 – Lara Croft: Tomb Raider (2001)

Lara Croft: Tomb Raider – The Cradle of Life adalah sebuah filem dari tahun 2003 berdasarkan action-pengembaraan dan diadaptasi dari siri permainan video Tomb Raider.

Angelina Jolie sebagai watak Lara Croft dan peranan sokongan termasuk Gerard Butler, Ciarán Hinds, Chris Barrie, Noah Taylor, Til Schweiger, Djimon Hounsou, dan Simon Yam.

Filem ini diarahkan oleh Jan de Bont dan sekuel kepada 2001 filem Lara Croft: Tomb Raider.

Seperti filem pertama, filem ini menerima kritikan negatif. Filem ini adalah kerja terakhir Jan de Bont sebagai pengarah, hurmmm

3 – Silent Hill

Silent Hill ialah filem seram diarahkan oleh Christophe Gans dan ditulis oleh Roger Avary, Gans, dan Nicolas Boukhrief.

Filem ini adalah adaptasi siri permainan video seram KONAMI :SILENT HILL, Filem ini mempunyai usur,  emosi, agama, dan estetik, merangkumi permainan dari yang pertama, kedua, ketiga, dan keempat dalam siri ini.

Dibintangi Radha Mitchell, Sean Bean, Laurie Holden, Deborah Kara Unger, Kim Coates, Tanya Allen, Alice Krige, dan Jodelle Ferland. Filem ini mengisahkan Rose, yang mengambil anak angkat beliau Sharon ke bandar Silent Hill, yang mana Sharon selalu menangis semasa tidur.

Semasa di Silent Hill, Rose terlibat dalam kemalangan kereta dan mengakibatkan Sharon hilang. Sambil Rose mencari anak perempuannya, dia ada terserempak dengan kultus tempatan dan banyak lagi cabaran semasa mencari Sharon.

Silent Hill dikeluarkan pada 21 April, 2006, berjaya meraih kutipan hampir $ 100 juta di seluruh dunia. Pengkritik filem memuji visual filem itu, reka bentuk set, dan suasana, tetapi mengutuk filem ini untuk dialog, plot, dan jangka masa tontonan.

4 – Resident Evil (siri)

Resident Evil adalah filem fiksyen sains aksi-seram. Filem ini berdasarkan permainan video Jepun dengan nama yang sama oleh Capcom.

Studio Jerman Constantin Filem membeli hak kepada filem pertama pada bulan Januari 1997 dengan Alan B. McElroy dan George A. Romero sebagai penulis yang berpotensi.

Pada tahun 2001, Sony Entertainment memperoleh hak pengedaran dan mengupah Paul W. S. Anderson sebagai penulis dan pengarah untuk Resident Evil (2002).

Anderson meneruskan sebagai penulis dan penerbit untuk sekuel, Resident Evil: Apocalypse (2004) dan Resident Evil: Extinction (2007), dan kembali sebagai pengarah untuk Resident Evil: Afterlife (2010), Resident Evil: Retribution (2012) dan Residen Evil: The Final Chapter (2016).

Umbrella Corporation, yang bertindak sebagai antagonis utama dalam siri ini, adalah sebuah syarikat biokejurutaran farmaseutikal yang mencipta senjata-bio.

Umbrella Corporation bertanggungjawab zombie apocalypse, yang berlaku selepas T-virus menjangkiti penduduk Bumi . Watak-watak dari siri permainan video juga muncul dalam siri filem, termasuk Jill Valentine, Carlos Olivera, Claire Redfield, Albert Wesker, Chris Redfield, Barry Burton, Leon S. Kennedy dan Ada Wong.

5 – Mortal Kombat (1995)

Mortal Kombat adalah satu permainan arked pertempuran dibangunkan dan diterbitkan oleh Midway Permainan pada tahun 1992 sebagai tajuk pertama dalam siri Mortal Kombat.

Ia kemudiannya telah dikeluarkan oleh Acclaim Entertainment hampir setiap rumah platform permainan video pada masa itu.

Permainan ini memperkenalkan banyak aspek utama siri Mortal Kombat, termasuk skim kawalan lima butang yang unik dan gerakan penamat.

Permainan ini memberi tumpuan kepada perjalanan sami Liu Kang untuk menyelamatkan Bumi dari kejahatan ahli sihir Shang Tsung, berakhir dengan konfrontasi mereka dalam kejohanan itu dikenali sebagai Mortal Kombat.

Mortal Kombat menjadi permainan paling laris dan masih salah satu permainan pertempuran yang paling popular dalam sejarah genre ini, bermula dengan Mortal Kombat II pada tahun 1993, dan bersama-sama dengan kesudahan yang pertama adalah subjek yang filem adaptasi yang berjaya pada tahun 1995.

Walau bagaimanapun, ia juga mencetuskan banyak kontroversi untuk gambarannya tentang keganasan melampau dan keganasan menggunakan grafik digital realistik, menyebabkan pengenalan kandungan umur tertentu penilaian penghurai untuk permainan video.

Like Facebook Konsol.My untuk mendapatkan info terkini tentang permainan video tanah air.