Pilihan Kami Tips

Kenali Beberapa Francais Final Fantasy

Staff Astro
Diolah oleh Staff Astro

Final Fantasy merupakan permainanan sains fiksyen yang direka oleh Hironobu Sakaguchi, dan permainan ini dibangunkan oleh Square Enix.

Jika dihitung kesemua jumlah francais yang ada, terdapat sebanyak 12 Final Fantasy yang betul-betul dikeluarkan tanpa ada sekuel yang dimasukkan ke dalam permainan secara sambung (X-2 contohnya).

Untuk pengetahuan anda, Final Fantasy mula-mula dikeluarkan pada tahun 1987, itu adalah 30 tahun lepas.

Disini kami ada menghuraikan beberapa siri francais yang agak menarik perhatian kami, kami telah memilih yang terbaik untuk anda.

1 – Final Fantasy 6

Final Fantasy VI adalah permainan video yang dibangunkan dan diterbitkan oleh Square untuk Super Nintendo Entertainment. Dikeluarkan pada tahun 1994, ia adalah tajuk yang keenam dalam siri Final Fantasy.

Terletak di dalam sebuah dunia fantasi dengan tahap teknologi setara dengan Revolusi Perindustrian Kedua, cerita permainan memberi tumpuan kepada sekumpulan pemberontak kerana mereka berusaha untuk menumbangkan sebuah pemerintahan diktator.

Final Fantasy VI telah disenaraikan sebagai RPG nombor satu sepanjang zaman oleh IGN.

Super NES dan PlayStation telah menjual lebih 3.48 juta salinan di seluruh dunia. Final Fantasy VI telah memenangi pelbagai anugerah dan dianggap oleh ramai sebagai salah satu permainan video terhebat sepanjang zaman.

Tahukah anda, permainan ini dikenali sebagai Final Fantasy III apabila ia mula-mula dikeluarkan di Amerika Utara, seperti yang asal Final Fantasy II, Final Fantasy III, dan Final Fantasy V belum keluar di luar Jepun pada masa yang (meninggalkan IV sebagai tajuk kedua yang dikeluarkan di Jepun).

2 – Final Fantasy 12

Final Fantasy XII permainan video fantasi yang dibangunkan dan diterbitkan oleh Square Enix untuk konsol video PlayStation 2. Dikeluarkan pada tahun 2006, ia adalah tajuk yang kedua belas dalam siri Final Fantasy laluan utama.

Final Fantasy XII juga termasuk unsur-unsur dari permainan sebelumnya dalam siri ini seperti raksasa dipanggil, Chocobos dan Moogles. Permainan ini berlaku di Land of Ivalice, di mana kerajaan-kerajaan Archadia dan Rozarria sedang melancarkan perang yang tidak berkesudahan.

Dalmasca, sebuah kerajaan kecil, terperangkap antara negara-negara yang berperang. Ashe, puteri Dalmasca mewujudkan gerakan penentang. Semasa perjuangan, dia bertemu Vaan, pengembara muda yang impiannya menjadi lanun. Mereka dengan cepat disertai oleh sekutu ; bersama-sama, mereka berganding bahu menentang kezaliman Empayar Archadian.

Tahukah anda, Final Fantasy XII telah dijual lebih daripada dua juta salinan di Jepun, ia menjadi keempat paling laris bagi PlayStation 2 untuk permainan dalam tahun 2006 di seluruh dunia. Menjelang November 2009, lebih dari 6 juta salinan permainan ini telah dijual di seluruh dunia.

3 – Final Fantasy 7


Final Fantasy VII adalah permainan video yang dibangunkan oleh Square untuk konsol PlayStation. Dikeluarkan pada tahun 1997, ia adalah francais utama ketujuh dalam siri Final Fantasy.

Diterbitkan di Jepun oleh Square, ia telah dikeluarkan di Barat oleh Sony Computer Entertainment.

Permainan ini mengisarkan tentang Cloud Strife, tentera upahan yang menyertai organisasi eko-pengganas untuk menghentikan Megacorporation daripada mengawal dunia,

Semasa pengembaraan, Cloud membina persahabatan yang rapat dengan ahli-ahli parti, termasuk Aerith Gainsborough, yang memegang rahsia untuk menyelamatkan dunia mereka.

4 – Final Fantasy Tactics: The War of the Lions

Final Fantasy Tactics: The War of the Lions adalah permainan kedua yang diumumkan dalam Kempen promosi Square Enix “Ivalice Alliance” permainan video yang ditetapkan dalam dunia fiksyen Ivalice.

Pemain akan mengawal Ramza dan mempunyai kebolehan sihir dan menjadi ghaib yang terdapat dalam kebanyakan permainan Final Fantasy.

War of the Lions juga termasuk watak-watak baru untuk dimainkan dari tajuk Final Fantasy yang lain, seperti Balthier daripada Final Fantasy XII dan Luso Clemens daripada Final Fantasy Tactics A2: Grimoire daripada Rift, serta kembali Cloud Strife kegemaran dari Final Fantasy VII.

5 – Final Fantasy IV

Cerita permainan mengisahkan tentang Cecil, seorang Dark Knight, cuba untuk mengalahkan Golbez si ahli sihir yang menggunakan kristal kekuatan dan berusaha untuk memusnahkan dunia.

Final Fantasy IV telah dialihkan kepada beberapa platform lain dengan perbezaan yang berbeza-beza. Pembuatan semula yang dipertingkatkan, juga dikenali sebagai Final Fantasy IV, dengan grafik 3D yang telah dikeluarkan untuk Nintendo DS pada tahun 2007 dan 2008.

6 – Final Fantasy XV

Final Fantasy XV menggunakan platform dunia permainan video terbuka yang dibangunkan dan diterbitkan oleh Square Enix untuk PlayStation 4 dan Xbox One.

Permainan ini adalah francais utama untuk kelima belas dalam siri Final Fantasy, dan telah dikeluarkan di seluruh dunia pada 29 November, 2016. Permainan ini mempunyai persekitaran dunia terbuka dan sistem pertempuran berasaskan tindakan serupa dengan siri Kingdom Hearts, menggabungkan keupayaan untuk menukar senjata dan banyak lagi unsur-unsur lain.

Final Fantasy XV berlaku di dunia fiksyen Eos. Kerajaan Lucis merupakan tanah jajahan di bawah kuasa pemerintahan empayar Niflheim.

Noctis Lucis Caelum, pewaris takhta Lucis, meneruskan usaha untuk merebut kembali tanah air beserta Crystal ajaib yang dirampas oleh Niflheim.

Tahukah anda, projek multimedia yang dikenali sebagai “Final Fantasy XV Universe” telah dicipta : produknya termasuk siri anime dan juga sebuah filem.

7 – Theatrhythm Final Fantasy: Curtain Call

Theatrhythm Final Fantasy adalah permainan video muzik, permainan menggunakan skrin sentuh untuk pelbagai potongan muzik dari siri ini.

Permainan ini telah dikeluarkan di Jepun pada bulan Februari 2012, dan di Amerika Utara, Australia dan Eropah pada Julai 2012.

Theatrhythm Final Fantasy

8 – Final Fantasy 14: A Realm Reborn
Final Fantasy XIV: A Realm Reborn adalah untuk permainan multiplayer Microsoft Windows, PlayStation 3, PlayStation 4 dan Mac OS X.

Ia telah dibangunkan dan diterbitkan oleh Square Enix dengan Naoki Yoshida sebagai penerbit dan pengarah, dan telah dikeluarkan di seluruh dunia pada 27 Ogos, 2013.

Final Fantasy XIV: A Realm Reborn berlaku di tanah fiksyen Eorzea. Pada akhir Final Fantasy XIV, naga primitif Bahamut melarikan diri dari penjara lunar untuk memulakan Seventh Umbral Calamity, satu peristiwa dahsyat yang memusnahkan banyak Eorzea.

Watak pemain melarikan diri dari kemusnahan dengan ke masa hadapan supaya Eorzea pulih dan membina semula tanah mereka.

Pemain perlu menangani ancaman yang akan berlaku pencerobohan oleh Empayar Garlean dari utara.

9 – Lightning Returns: Final Fantasy 13

Lightning Returns: Final Fantasy XIII adalah permainan video aksi yang dibangunkan dan diterbitkan oleh Square Enix untuk PlayStation 3 dan Xbox 360.

Permainan ini adalah sekuel kepada Final Fantasy XIII-2, menyimpulkan jalan cerita Final Fantasy XIII, dan merupakan sebahagian daripada subseries Fabula Nova Crystallis.

Cerita permainan ini mengambil tempat pada lima ratus tahun selepas akhir permainan sebelumnya. Lightning, protagonis utama permainan pertama dan watak utama dalam siri kedua, dipilih oleh dewa Bhunivelze untuk menyelamatkan penduduk dunia, termasuk bekas rakan-rakan dan sekutunya.

Tahukah anda, pada bulan September 2014, Square Enix mengumumkan Final Fantasy XIII siri ini telah banyak berjaya dan telah menghantar lebih 11 juta salinan di seluruh dunia.

 Like Facebook Konsol.My untuk mendapatkan info terkini tentang permainan video tanah air.