Ulasan

Kenali Ralph Henry Baer : Bapa Permainan Video

Staff Astro
Diolah oleh Staff Astro

Tahukah anda bahawa Ralph Henry Baer merupakan orang yang mencipta konsol pertama di dunia?

Ralph Henry Baer (Rudolf Heinrich Baer; 8 Mac 1922 – 6 Disember 2014) adalah seorang pencipta Amerika kelahiran Jerman, dan jurutera, dikenali sebagai “Bapa Kepada Permainan Video” kerana banyak sumbangan beliau kepada industri permainan dan video permainan pada separuh abad ke-20.

Dilahirkan di Jerman, dia dan keluarganya melarikan diri ke Amerika Syarikat sebelum meletusnya Perang Dunia II, di mana beliau menukar namanya dan kemudiannya berkhidmat didalam perang Amerika.

Selepas itu, beliau meneruskan kerja-kerja dalam bidang elektronik. Pada tahun 1951, semasa bekerja di Loral, beliau telah diminta untuk membina “set televisyen yang terbaik di dunia.” Beliau mencadangkan ideanya untuk bermain game di skrin televisyen, tetapi bosnya menolaknya.

Baca di sini untuk mengetahui permainan video tertua dan terawal di dunia

 

Kemudian pada tahun 1966, semasa bekerja di Sanders Associates, idea semasa 1951 beliau kembali ke fikiran, dan dia terus membangunkan lapan prototaip perkakasan. Dua terakhir (the Brown Box and its de/dt extension) akan menjadi konsol permainan video rumah pertama, Magnavox Odyssey.

Dia akan menyumbang kepada pembangunan konsol dan unit permainan . Pada bulan Februari 2006, beliau telah dianugerahkan National Medal of Technology untuk “his groundbreaking dan merintis penciptaan, pembangunan dan pengkomersilan permainan video interaktif, yang melahirkan berkaitan bergunanya, aplikasi untuk kedua-dua industri hiburan dan pendidikan alam”

Like Facebook Konsol.My untuk mendapatkan info terkini tentang permainan video tanah air.