Pilihan Kami Ulasan

Permainan Video Terawal dan Tertua di Dunia

Staff Astro
Diolah oleh Staff Astro

Tahukah anda, selain daripada permainan Mario dan Pac-Man ada lagi permainan yang lebih lama diwujudkan terdahulu sebelumnya?

PONG

Pong adalah salah satu permainan video arked awal dan permainan video arked sukan yang pertama. Ia adalah permainan sukan ping pong menampilkan grafik mudah dua dimensi.

Walaupun lain-lain permainan video arked seperti Space Computer diturunkan sebelumnya, Pong merupakan salah satu permainan video yang pertama untuk mencapai populariti arus perdana ketika itu.

Tujuannya adalah untuk mengalahkan lawan dalam permainan ping pong simulasi dengan mendapatkan skor yang lebih tinggi. Permainan ini pada asalnya dibuat oleh Atari, yang dikeluarkan dalam tahun 1972.

Bushnell dan Atari iaitu pengasas bersama Ted Dabney telah memutuskan untuk mengeluarkan permainan Pong ini. Pong dengan cepat menjadi satu kejayaan dan merupakan video game pertama berjaya secara komersial melalui mesin permainan arked video.

Tidak lama selepas dilepaskan, beberapa syarikat mula mengeluarkan permainan yang menyerupai permainan Pong.

Hasilnya, Atari menggalakkan kakitangannya untuk menghasilkan permainan yang lebih inovatif. Dalam tahun 1975, Atari mengeluarkan versi permainan Pong dirumah secara eksklusif. Ia juga merupakan satu kejayaan komersial.

Galaxy

Galaxy adalah permainan arked ruang pertempuran dibangunkan pada tahun 1971 sebagai salah satu permainan yang terakhir dicipta dalam sejarah awal untuk permainan video.

Dicipta oleh Bill Pitts dan Hugh Tuck, ia adalah pemainan paling awal yang dikendalikan dengan duit syiling (arked) ; paparan prototaip awal pada September 1971 dibangunkan oleh kesatuan pelajar Tresidder di Universiti Stanford. Menjadikannya permainan video kedua yang dikenali untuk mengenakan wang untuk bermain.

Prototaip awal, yang memakan kos sebanyak $ 20,000 untuk membina, terdiri daripada Digital Equipment Corporation PDP-11 minicomputer menggunakan konsol kayu dengan monitor, kawalan, dan tempat duduk.

Ia mengenakan setiap pemain 10 sen bagi setiap permainan, prototaip kedua telah menggantikan tempat untuk prototaip pertama di bangunan kesatuan pelajar pada Jun 1972.

Prototaip kedua kekal di bangunan kesatuan pelajar sehingga tahun 1979, apabila pemproses paparan rosak. Ia telah dipulihkan dan diletakkan di jabatan sains komputer Stanford pada tahun 1997, kemudian berpindah ke Muzium Sejarah Komputer pada tahun 2000, di mana ia kekal untuk tontonan umum.

Space War!

Spacewar adalah permainan video pertempuran angkasa yang dibangunkan pada tahun 1962 oleh Steve Russell, dengan kerjasama Martin Graetz dan Wayne Wiitanen dan diprogramkan oleh Russell dengan bantuan daripada orang lain termasuk Bob Saunders dan Steve Piner.

Kedua-dua kapal dikawal oleh pemain manusia. Setiap kapal mempunyai bahan api yang terhad dan bilangan torpedo yang terhad. Kapal akan musnah apabila terkena torpedo atau berlanggar dengan bintang.

Permainan ini pada mulanya dikawal dengan suis pada PDP-1, walaupun Alan Spinacia dan Bob Saunders membina Gamepad untuk mengurangkan kesukaran dan kejanggalan mengawal permainan. Spacewar adalah salah satu permainan yang paling penting dan berpengaruh dalam sejarah awal permainan video.

Ia adalah sangat popular dalam komuniti pengaturcaraan kecil pada 1960-an dan telah secara meluas dipindahkan ke sistem komputer yang lain pada masa itu.

Ia juga telah dicipta semula dalam lebih banyak bahasa pengaturcaraan moden untuk PDP-1 emulator. Ia secara langsung memberi inspirasi kepada banyak permainan elektronik lain, seperti perlawanan pertama komersial arked, Galaxy Game dan Space Computer (1971), dan permainan Asteroid (1979).

Pada tahun 2007, Spacewar dinamakan kepada senarai 10 permainan video yang paling berpengaruh pada sepanjang masa.

Like Facebook Konsol.My untuk mendapatkan info terkini tentang permainan video tanah air.