Imbasan Pilihan Kami

Playstation 2 : 10 Pilihan Permainan Terbaik Oleh Kami

Staff Astro
Diolah oleh Staff Astro

 

Playstation 2 telah menjadi konsol yang hebat untuk kita semua. Cuba tanya rakan di sebelah anda, mereka pasti pernah mempunyai PS2, tetapi bukan PS1 atau PS3.

Bila kita berbicara tentang tajuk permainan, ianya telah berjaya lebih daripada pesaing terdekatnya, Microsoft Xbox.

Walaupun tahun ini merupakan tahun untuk Playstation 4 untuk menyerlah, kita jangan lupa kepada konsol lagenda ini di mana PS2 lah yang pernah membentuk sahsiah dan jati diri kita sewaktu kita ponteng sekolah pada waktu dahulu.

1 – Kingdom Hearts II

Sora, Donald dan Goofy perlu mendapatkan kembali kenangan mereka yang hilang dalam Chain of Memories. Sementara itu, Roxas, terperangkap dalam simulasi maya Twilight Town, yang dicipta oleh Diz untuk bergabung dengan Roxas supaya diri asalnya boleh mengembalikan kuasa untuk Sora.

Sora, Donald, dan Goofy memecahkan misteri di Twilight Town, lalu bergerak ke pelbagai dunia Disney dan menyelesaikan beberapa masalah yang ditimbulkan oleh Persatuan XIII.

2 – Shadow of the Colossus

Kisah Shadow Colossus bermula dengan watak utama, Wander memasuki tanah larangan dan menempuhi perjalanan merentasi jambatan panjang di pintu masuk ke dengan menunggang kudanya, Agro.

Beberapa makhluk muncul dan bersedia untuk menyerang Wander sebelum dia melawan mereka dengan gelombang pedang purba dalam miliknya.

3 – Metal Gear Solid 3 : Snake Eater

Ejen CIA, dengan nama kod “Naked Snake”, diperlukan untuk menyelesaikan satu misi dan dihantar ke dalam hutan di Tselinoyarsk, di Rusia.

Misinya adalah untuk menyelamatkan seorang saintis Soviet  bernama Sokolov yang mengembangkan senjata nuklear dipanggil “Shagohod”.

4 – Star Wars: Battlefront II 

Kempen permainan ini bermula dengan Canselor Palpatine memerintah 501st untuk memusnahkan penjana tenaga maju pada Mygeeto

Sementara itu, Palpatine ditangkap oleh tentera Pemisah, dan tentera 501st puladimusnahkan oleh Obi-Wan dan Anakin Skywalker untuk menyelamatkan Palpatine.

Dengan sokongan Wookiees dan Master Yoda, serangan daripada musuh berjaya ditangkis. Dalam misi akhir era Clone Wars, tentera klon menyerang kubu kuat CIS di planet Utapau, dan berjaya membunuh pemimpin pemisah General Grievous, dengan bantuan Obi-Wan Kenobi.

5 – Final Fantasy X

Terdapat tujuh watak yang boleh dimainkan dalam Final Fantasy X, bermula dengan Tidus, anak muda yang ceria dan pemain bintang blitzball dari Zanarkand, yang bertemu dengan Sin lalu membawa dia ke Spira.

Yuna, penyeru pada perjalanan untuk mendapatkan Final Aeon. Kimahri Ronso, seorang pahlawan muda suku Ronso yang dijaga Yuna semasa zaman kanak-kanak beliau.

Wakka, pemain blitzball yang adiknya telah dibunuh oleh Sin dan Lulu ahli sihir yang rapat dengan Yuna dan Wakka.

6 – Grand Theft Auto: Vice City

Terdapat 110 model pejalan kaki yang unik di seluruh dunia permainan ini bersama kira-kira 50 watak-watak cerita; setiap watak yang diberikan menggunakan dua kali ganda jumlah poligon dan tekstur dijumpai di dalam Grand Theft Auto III.

Ini juga memberi kesan fizik untuk watak, meningkatkan aspek permainan seperti ketepatan senjata .

Sesetengah model watak dan senario telah diilhamkan oleh filem-filem seperti The Godfather (1972), dan persembahan permainan telah diilhamkan oleh rancangan televisyen tahun 1980-an. 

7 – Resident Evil 4

Enam tahun selepas peristiwa Evil Resident 2, bekas pegawai polis Raccoon City Leon S. Kennedy (Paul Mercier) akan dihantar pada misi untuk menyelamatkan Ashley Graham (Carolyn Lawrence), anak perempuan Presiden Amerika Syarikat, yang telah diculik oleh kultus misteri.

Dia bergerak ke sebuah perkampungan luar bandar di bahagian dalam Sepanyol, di mana dia bertemu sekumpulan penduduk kampung bermusuhan yang berjanji menyerahkan kehidupan mereka ke Los Illuminados ( “The Ones Enlightened” dalam bahasa Sepanyol), kultus yang diculik Ashley.

8 – God of War

Seperti sebelumnya, God of War II terletak di dalam sebuah zaman mistik Greece purba, dihuni oleh tuhan-tuhan Olympian, Titans, dan makhluk yang lain dari mitologi Yunani.  

Beberapa lokasi yang diterokai, termasuk sebuah dunia yang menampilkan kota kuno Rhodes, dan beberapa lokasi fiksyen, termasuk adegan ringkas dalam Underworld, sarang Typhon, Pulau Creation dan penginapan, Tartarus, dan adegan di Gunung Olympus.

9 – Metal Gear Solid 2

Permainan ini dimulakan dengan imbasan semula, dua tahun selepas peristiwa Shadow Moses di Metal Gear Solid 1.

Pada 8 Ogos 2007, Solid Snake dan Otacon, sedang menyiasat pembangunan Metal Gear baru oleh Kor Marin Amerika Syarikat.

Nak dijadikan cerita, Ocelot mengkhianati sekutu-sekutunya dan menembak Kolonel Gurlukovich dan komander Marin. Sebelum Ocelot merampas Metal Gear RAY, Snake muncul dan berlawan dengan dia.

Melihat Snakebegitu berani, Ocelot telah merampas Liquid Snake dan melarikan diri dengan RAY, meninggalkan kapal itu tenggelam. Selepas itu, Snake  dipersalahkan untuk bencana itu.

10 – Bully

Berazam untuk membawa keamanan kepada Bullworth, Jimmy nekad untuk mengambil alih kuasa daripada Jocks, yang dianggap sebagai yang paling berkuasa daripada rakan-rakan.

Kesimpulan

Itu sahaja senarai pendek daripada kami, anda bersetuju? Anda tidak bersetuju? Tinggalkan komen anda di ruangan yang disediakan cuma kami minta jangan komen kasar sangat. Kecik hati kami.

Ada apa-apa maklumat yang kami terlepas? Kongsikan pendapat anda di Facebook , Twitter ataupun Instagram kami.

LIKE dan SHARE Facebook konsol.my jika anda menyukai info terkini tentang permainan video di Malaysia.