Pilihan Kami Ulasan

Rekod Dunia Bermain Permainan Video Paling Lama

Staff Astro
Diolah oleh Staff Astro

Seorang pengurus jualan yang berpangkalan di Sydney bernama Okan Kaya telah memecahkan rekod untuk marathon permainan video yang paling lama dengan bermain Call of Duty: Black Ops 2 selama lebih daripada 135 jam. (lebih kurang 5 hari 6 jam )

Kaya mula bermain permainan pada Selasa 13 November di pejabat majikannya 4Cabling.

Sejak itu dia telah berjuang untuk mengalahkan rekod dunia yang ditubuhkan oleh duo Kanada pada Mac 2012. Christopher Gloyd dan Timothy Bell bermain Resistance pada PlayStation 3 untuk lebih 120 jam dan tujuh minit.

Selepas lebih daripada lima hari bermain, Kaya merampas Guinness World Record pada 19 November dengan bermain lebih daripada 122 jam.

Dalam proses itu beliau berjaya meningkatkan ke tempat ke-37 dalam Black Ops 2 leaderboards.

Peraturan Guinness Rekod Dunia membolehkan pemain untuk berehat seketika sepuluh minit bagi setiap jam aktiviti. Rehat boleh dikumpul, yang membenarkan Kaya tidur selama beberapa jam pada satu masa.

Peraturan ini telah dibuat untuk mengelakkan keadaan seperti yang terjadi di Tainan, selatan Taiwan, di mana seorang lelaki berusia 18 tahun rebah dan meninggal dunia semasa sesi marathon Diablo 3 selepas bermain teguh selama 40 jam.

Buat anda yang terfikir nak pecahkan rekod mamat ni, tak payah la terfikir sebab tidur yang cukup lebih penting dari membuat rekod yang tidak bermanfaat ini.

 Like Facebook Konsol.My untuk mendapatkan info terkini tentang permainan video tanah air.