Pilihan Kami Ulasan

Street Fighter V – Legasi Permainan Pertempuran

Diolah oleh hang92

Anugerah Permainan Terbaik Untuk Permainan Pertempuran 2016

Street Fighter V adalah permainan video pertempuran yang dibangunkan oleh Capcom dan Dimps . Ia adalah kemasukan keenam dalam siri Street Fighter.

Permainan ini telah dikeluarkan pada bulan Februari 2016 bagi permainan konsol PlayStation 4.

Permainan ini mempunyai permainan cross-platform antara PlayStation 4 dan versi Windows yang merupakan salah satu tawaran menarik bagi peminat kedua-dua platform permainan konsol serta PC

Sama seperti permainan sebelumnya dalam siri ini, Street Fighter V mempunyai sistem permainan pertempuran antara dua watak. Di mana dua pejuang menggunakan pelbagai serangan dan kebolehan khas untuk mengalahkan lawan mereka.

Permainan ini mempunyai 16 karakter pada majlis pelancaran, dengan empat daripada mereka masih baru dalam siri ini. Mod cerita dan watak-watak tambahan telah ditambah melalui kemas kini dan kandungan yang boleh dimuat turun.

Apa itu V-Gauge

Permainan ini mempunyai V-Gauge yang diperkenalkan pada Street Fighter III, yang dibina sebaik pemain mengenakan serangan kepada pihak lawan dan boleh digunakan sama ada untuk dikumpulkan sehingga perlaksanaan serangan unik atau yang dkenali sebagi gabungan serangan super.

Walaubagaimanapun, fungsi V-Gauge ini telah diperbahurui dan dipertingkatkan dengan 3 fungsi baru iaitu V-Kemahiran, V-Pembalikan dan V-Pencetus.

V-Kemahiran

Adalah serangan khas yang unik untuk setiap pejuang, sebagai contoh, Ryu boleh menangkis serangan manakala M. Bison boleh menangkis senjata/peluru.

V-Pembalikan

Membolehkan pemain untuk menggunakan sebahagian daripada V-Gauge untuk melaksanakan serangan balik apabia diserang.

V-Pencetus

Menggunakan seluruh V-Gauge untuk membenarkan pemain untuk melaksanakan keupayaan yang unik, seperti rangsangan kerosakan sementara untuk Ryu, bola tenaga atau hits ditambah kepada serangan Chun-Li.

Selain itu, Meter Stun, yang telah hadir sejak Street Fighter III , dibuat kelihatan di bawah bar nyawa dalam permainan ini.

Permainan ini juga mempunyai sebuah arena interaktif, mempamerkan animasi khas apabila pemain dikalahkan di pinggir arena.

 

Pada hari pelancaran permainan ini, beberapa karakter tambahan telah dibangunkan dan ditambah kepada permainan melalui kemas kini, bermula dengan enam karakter yang telah dikeluarkan sepanjang 2016.

Watak-watak lain dapat dibeli melalui salah satu daripada dua  sistem mata wang dalam permainan; Zenny, dibeli melalui mata wang dunia sebenar, atau Wang Pertarungan, yang diperolehi melalui permainan.

Watak-watak yang diketengahkan dalam Street Fighter V

Akuma Dhalsim Ken Rashid Balrog
Alex F.A.N.G Laura Ryu Guile
M. Bison Urien Birdie Ibuki Nash
Vega Cammy Juri Necalli Zangief
Chun-Li Karin R. Mika

Empat watak baru

Necalli: yang liar pahlawan Aztec seperti pintar dari negara yang tidak diketahui yang mencari jiwa lawan yang kuat.

Rashid: orang Timur Tengah yang mampu memanipulasi angin dan mencari rakan yang hilang yang telah diculik oleh Bison dan Shadaloo.

Laura Matsuda: seorang pejuang Brazil dan kakak kepada Street Fighter III veteran Sean Matsuda yang menggunakan Brazil jiu-jitsu dan elektrik dalam serangan beliau.

FANG: ahli baru Shadaloo Grand Masters yang menggabungkan serangan jarak antara dan pergerakan licin dengan keupayaannya untuk meracuni lawannya.

Rumusan

Bagi pengikut siri Street Fighter, ini merupakan saat yang dinanti-nantikan bagi melihat mod-mod permainan yang akan ditawarkan termasuk mod penceritaan yang pasti akan memperlihatkan jalan cerita yang berbeza dari siri sebelum ini.

Untuk mengetahui lebih anda perlu dapatkan segera permainan ini di pasaran dan cuba rasai kehebatannya.

Like Facebook Konsol.My untuk mendapatkan info terkini tentang permainan video tanah air.